Esittelyssa Datariinalaiset: Kotkansaaren neuvola

Datariinan käytävillä saattaa nykyisin törmätä myös pienempään väestöön, sillä Kotkansaaren neuvola muutti Datariinaan parisen vuotta sitten. Terveydenhoitajat Julia Metso ja Jaana Vanninen ovat viihtyneet talossa.

– On hauskaa, kun täällä on elämää. Myös asiakkaat ovat tykänneet, sillä tänne pääsee helposti ja kulku tänne on esteetön. Kirjoita sinne, että täällä on kivaa, Jaana kehuu.

Neuvola-toiminta Suomessa täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Satavuotisen historiansa aikana neuvolat ympäri maan ovat tehneet merkittäviä asioita, kuten torjuneet erilaisia tauteja, toteuttaneet rokotusohjelmaa ja tarjonneet apua ja tukea perheille. Jaanan ja Julian työnkuvaan tänä päivänä kuuluu äitiys- ja lastenneuvolan asiakastyötä ja kotikäyntejä, sekä yhteistyötä lääkärin kanssa. Jaana on toiminut alalla jo yli 30 vuotta ja Julia on valmistunut alalle 2021. Yhteistyö on silti saumatonta.

– Vaikka teemme kukin omaa työtämme omissa huoneissamme, käymme yhdessä kahvilla ja juttelemme välillä muustakin kuin työstä. Meidän porukkamme kesken vallitsee hyvä yhteishenki ja koko tiimi tukee toisiaan, Julia iloitsee.

Neuvolatoiminnalle on keskeisestä tehdä yhteistyötä myös muiden tahojen kanssa. Äitiysneuvolaa tekevän Jaanan keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa sosiaalitoimi ja kolmannen sektorin palvelut. Äitiys- ja lastenneuvolaa tekevä Julia puolestaan toimii lastenneuvolan osalta tiiviisti päiväkotien ja kehityksellisten palveluiden kanssa, sekä niin ikään sosiaalitoimen ja kolmannen sektorin kanssa. Lähin yhteistyökumppani molemmille on varhaisen tuen perheohjaaja, joka työskentelee myös neuvolassa.

– Perheille on paljon tukea tarjolla ja sitä myös nykyään osataan pyytää. Neuvolassa on arkipäivää puhua perheen kohtaamista haasteista ja apua otetaan vastaan aiempaa herkemmin. Se on pelkästään hyvä asia, Jaana ja Julia toteavat.

Vaikka terveydenhoitajan työnkuvaan kuuluu suurelta osin myös erilaista työn huolellista kirjaamista, sähköposteja ja muuta hallinnollista työtä, on asiakastyö edelleen sekä Jaanan että Julian työn suola.

– Meille toimii tärkeänä arvona yhdenvertaisuus. Kohtaamme jokaisen meille tulevan asiakkaan yhdenvertaisesti, oli hänen taustansa tai tilanteensa mikä tahansa, Julia sanoo.

Seuraa Kymsoten neuvoloita Instagramissa @kymsote_neuvolat