Esittelyssä Datariinalaiset: AFRY Finland Oy

Jotta junat kulkevat raiteillaan ja vesiverkostot sekä tuotantolaitokset toimivat, tarvitaan siihen osaamista, jota moni ei tule ajatelleeksi. AFRYn toimistopäällikkö Joni Hakonen ja assistentti Mervi Puro ajattelevat asiaa päivittäin – ja tekevät töitä niiden eteen.

AFRY on Euroopan johtavia konsultointi- ja suunnitteluyhtiöitä. Sen keskeisin tehtävä on tukea asiakkaitaan digitalisaation ja kestävän kehityksen ratkaisujen edistämisessä energian, rakennetun ympäristön ja teollisuuden aloilla ympäri maailman. AFRYlla on toimistoja yli 40 maassa, yksi niistä Kotkan Datariinassa. Joni on viihtynyt AFRYn Kotkan toimistolla yli 16 vuotta. Hän tuli aikoinaan yritykseen kesätöihin, jonka jälkeen ura on edennyt aina suunnittelijasta pääsuunnittelijaksi, ja asiakasvastuiden kautta toimiston vetovastuuseen. Mervi puolestaan on toiminut assistenttina 3,5 vuotta, vastaten toimiston hallinnollisista ja päivittäisistä rutiineista. Lisäksi Mervi toimii suunnittelutyön tukena.

Vaikka AFRY on globaali toimija, on Kotkan toimisto varsin paikallinen. AFRY haluaa olla lähellä asiakkaitaan ja on siksi perustanut toimistoja moniin eri maihin ja kaupunkeihin. Jonin mukaan paikallisuuden etuna on se, että AFRY tuntee asiakkaansa ja asiakkaat voivat luottaa siihen, että hommat hoidetaan.

– Kotkan toimistolla tehdään pääasiallisesti teollisuuden erilaisia investointi- ja kunnossapitohankkeita, sekä vähän lisäksi myös infra- ja rakennesuunnittelua, Joni kertoo.

Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että teollisuuslaitos haluaa tuottaa tiettyä ainesta. AFRYn suunnittelijoiden avulla mietitään koko investointia alusta loppuun: miten aines tuotetaan, miten prosessi toimii ja miten tämä kaikki tehdään mahdollisimman kestävästi ja vastuullisesti.

– Me AFRYlla haluamme olla mukana suunnitteluprojekteissa, joissa vastuullisuus on keskeinen arvo. Olemme mukana tekemässä laitoksia, joilla vähennetään hiilidioksidipäästöjä ja joissa rakennetaan kestäviä ratkaisuja, Joni sanoo.

Kuten monilla muillakin suunnittelutoimistoilla, myös AFRYlla on jatkuva tarve uusille, hyville sekä pätevilletekijöille. Miltei joka vuosi AFRYlle tulleita kesätyöntekijöitä rekrytäänkin pidempiaikaisiin töihin. Kotkaan on löytynyt tekijöitä myös AFRYn Future Stars Urapolku-ohjelman kautta.

– Meillä on tosi pitkään talossa olleita tekijöitä ja olemme hitsautuneet hyvin yhteen. Uudet työntekijätkin otetaan avosylin vastaan ja saammekin uusilta tekijöiltä usein palautetta siitä, että meidän porukkaamme on helppo tulla mukaan. Toimistomme väki viettää aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla vaikkapa suunnistaen Jukolan viestissä. Joskus on tehty porukassa pyörävaelluksia tai lähdetty Jukolan viestiin, Mervi iloitsee.

Datariinassa AFRY on viihtynyt jo vuodesta 2004, eikä kiire ole pois. Mervin mukaan yrityksen tilat ovat hyvät, kiinteistön puolesta kaikki toimii erinomaisesti ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa sujuu hyvin.

Mikäli ura AFRYn Kotkan toimistolla kiinnostaa, tutustu yrityksen uramahdollisuuksiin täällä.